måndag 8 oktober 2012

Recept chokladbollar och valnötsbröd

Ingredienser - chokladbollar

250 gram kesella 1%
1 dl proteinpulver choklad alt. 1 dl mixade russin/plommon
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten

Beskrivning

Blanda allt. Rulla sedan i kokosflingor.
Att tänka på: Jag använde mig av ett proteinpulver med hög andel kasien, det gör att bollarna lätt suger åt sig vätskan. Därför kan det vara bra att känna efter så att smeten blir ordentligt blöt när man blandar i vattnet. Alternativt kan man mixa russin eller torkade plommon som sötningsmedel.


Perfekt att ta innan eller efter träning,
eller bara för att man är sugen på nåt sött!
 
 

Ingredienser - nyttigt valnötsbröd

25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1½ tsk salt
100 g valnötskärnor
5 dl finmalet rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special (även vanligt fungerar)

Beskrivning

Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sönderbrutna nötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakningen.

Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs övertäckt ca 45 minuter.
Knåda degen lätt. Dela i 2 delar och forma till runda bullar eller limpor. Lägg på plåt och jäs 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Pudra gärna mjöl över och skär några snitt med en vass kniv. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt till 200 grader. Grädda 35-40 min


För dig som älskar nyttigt bröd men vill
ha ett nyttigare alternativ :)
 
Källa

Kram kram

Inga kommentarer: