måndag 28 november 2011

Tips på frukost/mellanmål

I helgen lyxade jag till det lite och lät proteinshaken vara vid frukosten. Vill istället tipsa om ett snabbt, enkelt och väldigt nyttigt mellanmål. Kesella är arlas varumärke för kvarg. Det äts ofta av folk som styrketränar då det innehåller mycket protein, kalcium och fosfat. Kvarg innehåller proteinet kasein som är ett långverkande protein som minskar nedbrytningen av muskler. Perfekt när man tränar hårt om dagarna och kvällarna.

Om du vill testa kesella ska du leta efter den med endast 1 % fett. Det finns kesella med 10 % fett vilket inte är att rekommendera om du vill hålla dig i form. Kvarg har en syrlig smak och är väldigt tjock i konsistensen, tjockare än både creme fraiche och gräddfil. Den är väldigt mäktig så vid ett mellanmål räcker det med två slevar. Men att äta bara kvarg skulle jag inte rekommendera.. Fyll på med det du har hemma. Till exempel:

Hackade mandlar eller valnötter
En matsked kokos
Skivad banan
Tinade bär
Russin
Hackade katinplommon

(Okej det här är vad jag har hemma i alla fall)

Eftersom kvargen är så syrlig är det gott att tillsätta något som är naturligt sött. Som någon typ av frukt. Idag hackade jag ner lite katrinplommon, stänkte på en näve kokos och lite hackade mandlar. Supergott och mättande!

Helgens frukost. Kvarg med hackade katrinplommon,
mandlar, tinade bär och lite kokos.

Den här ska du leta efter!

En burk med kvarg kostar cirka 10 kronor och räcker till två eller tre mallenmål beroende på storlek.


Ett annat tips på bra frukost eller mellanmål är en hederlig äggmacka. Smörgåsen ska förstås vara gjord av fullkorn och allra helst bakat på surdeg. Surdeg har lägre GI än vanligt bröd vilket gör att man håller sig mätt längre och att blodsockret håller en jämnare nivå. Surdeg  gör så att din kropp lättare kan ta upp mineraler som till exempel järn som är livsviktigt. Att äta ägg på mackan är toppen när man tränar eftersom ägget består av protein. Av en enkel äggmacka kan man alltså få i sig både nödvändigt protein och nyttiga kolhydrater som behövs när du tränar.


Nu blir Maddo glad när hon ser att jag köper ekologiskt.
Ja ni får lägga huvet på sne' för uppladdningen failar.

Nu: Fullkornsmackisar med korvstroganoff och färsk broccoli.
Sen: Kettlebellträning hos Jill. Spännande! :)

P.s. Fick jobb hela veckan ut på Ekbacken. Skööönt var ordet. D.s.  

Kram kram

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarg (Wikipedia is the shit!)

2 kommentarer:

Mamman sa...

Hejja, heja!
Skönt med jobb hela veckan :-D
Tycker att kesella låter trevligare än kvarg :-p men det kanske kvittar. Själv skulle jag bara välja skivad banan för allt det andra är jag allergisk mot och det fastnar i tänderna, så du vet ;-)
Kör hårt!

Bella sa...

Mmmmm äggmacka...